MyBlog

Életem és Én! :)

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Önismeret - Önbizalom - Önbecsülés - Önelfogadás

2010.05.30. 21:28 - EgyetlenSas

Huhhh, hol is kezdjem???

Napok, sőt hetek óta foglalkozom a témával, hogy hogyan is tudnám leírni azt amit mondani akarok. Igazából csak most szembesültem vele, hogy bizonyos dolgok amik számomra egyértelműek azt valójában nagyon is nehéz (még) elmondanom. Pedig ez a négy "szó" rendkívül fontos az Életünkhöz, a Boldogságunkhoz és másokhoz de legfőképp Önmagunkhoz való viszonyunkhoz.

Önismeret, Önbizalom, Önbecsülés, Önelfogadás.

Mind Önmagunkról szólnak, egymással összefüggő szavak, mégis különböző jelentéssel bírnak és kihatással vannak másokra. De nincs egyik sem a másik nélkül.

Aki nem ismeri magát, annak nincs önbecsülése sem, mert nincs tisztában az értékeivel, de egyáltalán azzal sem, hogy ki is Ő. Aki nem értékeli Magát, annak önbizalma sincs, és akinek nincs önbizalma, hogyan is tudná elfogadni Magát. De írhatnám másképpen is:

Aki az önismeret útját járja, az egyre nagyobb önbizalomra tesz szert, ugyanis megismerve Önmagát, meglátja értékeit, erősségeit és gyengéit. Ezáltal megtanulja becsülni azt amije van, úgy ahogyan van, és ebből születik meg az Önelfogadás.

Egy szállóigévé vált mondás szerint, aki önmagát nem szereti, azt más sem szeretheti. Hogyan várod el másoktól, hogy szeressenek ha te sem vagy képes szeretni önmagadat? Amíg nem barátkozunk meg azzal a képpel, amivel szembesülünk nap mint nap, amikor belepillantunk a tükörbe, és nem fogadjuk el, hogy ezen csak bizonyos mértékig tudunk változtatni, addig más sem tekinthet ránk úgy ahogyan szeretnénk. Ha folyamatosan csak negatív érzések támadnak bennünk, úgy érezzük, túl soványak vagy épp túl kövérek vagyunk, lehetnénk magasabbak, alacsonyabbak, elállnak a füleink, nem megfelelő mértékben vagy túlzottan gömbölyödnek idomaink, testi "hibáink" vannak, csontosak a térdeink, kicsi a fejünk..., akkor annyira elkeseredünk, hogy egy pesszimista, mindennel elégedetlen ember képét sugározzuk a külvilág felé. Ez pedig nem szül jót, akármennyire is próbáljuk titkolni vagy elfedni. Ha viszont lerí rólunk, mi elégedettek vagyunk önmagunkkal, magabiztosan nézünk szembe mindennel és mindenkivel, akkor a belső kisugárzásunk is jobban érvényesül, és a hatás sem marad el. ;)

Természetesen ez az út lehet nagyon hosszú, olyannyira, hogy egy életen át is tarthat és tart is. De ez az út higgyjétek el, nagyon izgalmas és kalandos. Aki erre ráérez, annak feltárul egy olyan világ, ami a szemnek ugyan láthatatlan, de a szívnek, és a léleknek nagyon is valóságos. Önmagadban bízni annyit jelent, mint hinni Önmagadban. Ha hiszel Önmagadban, akkor tudsz hinni a Másikban, a Sorsban, a Világban ... és a hitünk ereje meghatározza életünk milyenségét.

A Mai Életed az eddigi gondolataid és érzéseid eredője. A Jövődet a Mai szemléleted alakítja.

J. & E. Hicks

Ha másnak érezzük magunkat bármi okból kifolyólag, nem értjük a lényeget. Mi mindannyian egy egyedi, egyszeri és megismételhetetlen emberi lények vagyunk! Ha bárki, akárcsak magunk felett is ítéletet mondunk, nem szeretünk eléggé. Igazán szeretni csak az tud, aki szereti Önmagát, tiszteli amit eddig elért és elfogadja magát olyannak amilyen! Ne hansúlyozzuk a másságunk. Értsük meg, fogadjuk el, a körülöttünk lévő Világgal együtt.

Hogyan? Az egyetlen dolog amit tehetünk, az maga a törekvés. Vagyis, fel kell ismerni, hogy mi az az érték, mi az az irányvonal, ami számunkra fontos. Önmagunk lenni? És kik vagyunk mi? Ki vagy te? Mi a te tiszta önvalód? Ki vagy te valójában? Ha elvonatkoztatsz minden elvárástól és normatívától akkor ki lennél te?

Lehet, hogy akkor nagyon ki lennél, mert rájönnél, hogy utoljára pelenkás korodban voltál önmagad... Amit tettél, amit mondtál, amit éreztél és amilyennek látszottál és amit mutattál, az egy és ugyanaz volt. Ezzel szembesülni nem könnyű. De a szembesülés elkerülhetetlen egy olyan embernek, aki tudatosan is az önismeret útjára lépett. És ezt az utat - bármennyi segítséget is kapunk - egyedül kell megtennünk! Aki nem tanul meg egyedül - és önmagával - lenni, sosem talál rá önmagára! Erre időt és lehetőséget kell találni! Elbeszélgetni önmagunkkal, mert a válasz mindig belül van! És csak te tudhatod igazán, hogy mi kell neked! Ha el tudsz csendesülni, és képes vagy meghallani a belső hangot. Az önismeret egy hosszú és következetes küzdelemmel járó belső folyamat eredménye. Meg kell tanulni kapcsolatba lépni önmagunkkal! Merni kell szembenézni tulajdonságainkkal, testi adottságainkkal, cselekedeteinkkel! Őszinte voltál? Hű voltál önmagadhoz? Tényleg ezt akartad mondani, csinálni, vagy már megint gyáva voltál, tele megfelelési kényszerrel? Konfliktuskerülő voltál, vagy egyenes? Azt tetted, amire testeddel, lelkeddel, szellemeddel vágytál, vagy megint csak sodródtál?

Az alvó ember nem érti, mért pont neki lett daganata, mandulagyulladása, miért aktiválta a családi hajlamként hozott övsömört vagy cukorbajt? A felébredt ember ilyenkor önvizsgálatot tart: min kell változtatnom?

Dolgozz azon, hogy meglásd saját értékeidet, hiszen minden emberben rengeteg érték van. Szeresd, tiszteld magad ezért és azért amid van! Töltődj azzal, ami erőt ad! Szakíts időt magadnak, amikor magaddal vagy! Légy önző, hogy aztán adhass! Légy a Szeretteiddel, szeresd Önmagadat és Őket!

Legyen Önismereted, Önbizalmad, Önbecsülésed, fogadd el Önmagad, legyen sok erőd, bátorságod, éberséged, Szereteted és Élvezd azt, aki vagy!

Bízz magadban, sikerülni fog! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://sasblog.blog.hu/api/trackback/id/tr892043300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misztikus 2010.08.19. 07:08:57

Kedves Egyetlensas!

Hetek, áh inkább hónapok óta foglalkozom az önbecsüléssel. A magaméval. Persze a körülöttem lévő emberek önbecsülési problémáit is látom, azt hiszem ezzel van manapság a legnagyobb baj. De visszatérve magamra. Vizsgálom magam, figyelem magam, tisztában vagyok az értékeimmel és gyengeségeimmel is. Azt hiszem el is fogadom magam. Mégis időnként úgy érzem, hogy kicsúszik a lábam alatt a talaj. Iszonyú szeretethiány tör rám és összezsugorodom egészen kicsire. A kérdéseim az lenne, hogy miért nincs önbecsülésünk? Miért tör ránk időnként a szeretethiány? Egyáltalán összefügg a szeretethiány az önbecsüléssel? Lehet, hogy nem is az önbecsülésemmel van a baj? Akkor mivel? Ha leülök és jellemzem magam, televagyok önbizalomma.? Játszmáznék? Szóval az önbecsülés körül forognak mostanában a gondolataim. Kiváncsi lennék a véleményedre, mert valahogy az önbecsülés témakörében folyton elakadok. Köszönöm türelmed, üdvözlettel: misztikus

EgyetlenSas 2010.09.19. 21:05:57

@misztikus: Kedves Misztikus!

Szerintem jól látod a dolgokat. Sajnos a legtöbb gond ott kezdődik, hogy saját magunkat sem tudjuk elfogadni és maximálisan szeretni így hogyan gondolhatnánk, hogy egy rajtunk kívülálló személyt tudunk vagy hogyan várhatnánk el másoktól, hogy ők szeressenek ha mi sem tudjuk magunkat.
Félreértés ne essék, itt nem ÉN központúságról beszélek (az nem helyes), hanem egészséges EGOizmusról és Önelfogadásról.
Had mondjak neked pár dolgot: Te egy Fantasztikus lény vagy, egy megismételhetetlen Csoda. Tökéletesen működsz, minden hibáddal együtt, amik egyedivé tesznek. Nincs még egy olyan lény a Földön mint TE! Nem hasonlíthatod magadat senkihez, mert te TE vagy és így vagy tökéletes. Az Önelfogadás ezek felismerésekor történik meg valamint akkor amikor megérted, nem mindenen tudsz teljes mértékben változtatni. Amikor elfogadod magadat jelen állapotodban "tökéletesnek" és rájössz az aki (ami) most vagy az tulajdon képpen annak következménye amiket eddig tettél (és még mindig itt vagy és tökéletesen működsz) megtanulsz bízni és hinni Önmagadban! Megnyugszol hiszen tudod, bármikor számíthatsz magadra és ha senki más nem lenne Te akkor is ott állnál melletted...
Hogy miért nincs önbecsülésünk? Mert sok emberben elnyomják ezt és sokaktól azt halljuk nem vagy rá képes, nem tudod megcsinálni, nem érheted el... Hallgass magadra mert meg tudod csinálni, elérheted, képes vagy rá. Ebben sokat segít a pozitív gondolkodás. Szeretedhiányod nem lesz ha szereted magadat és ha tudod miért, ezt meglátják benned mások is. ;) Egy társ ebben nagy segítség lehet, de először magaddal kell kezdened!

Bizonyos szinten azonban mégis mind egyformák vagyunk. Faji, nemi vagy vallási identitástól függetlenül. Ugyanazok, ugyanolyanok, azonosak. Senki sem különb tőled. Csak erről sokszor elfeledkezünk egy másik szinten, a mindennapi szinten. Mindig változásban vagyunk, minden nap, minden percben, minden másodpercben. Légy Boldog, csordultig legyél szeretettel és akkor könnyedén tudsz adni önzetlenül másoknak is. Találd meg magad nem csak a látszat szintjén és légy büszke Önmagadra!

Legyen Szép napod, és köszönöm a Türelmedet, nagy erény! :)

EgyetlenSas
süti beállítások módosítása